Rask levering - Norsk nettbutikk - Miljøvennlige produkter

Hvordan forberede riktig jord til såing?

på January 11, 2022

Hvordan forberede riktig jord til såing?

Det blir vanligvis sådd i såjord eller plantejord. De er forskjellige i sammensetningen og fraksjonene av stoffene deres. Såjord har svært lite næringsstoffer og er i små fraksjoner. En del såjord kan inneholde sand. Plantejord er beregnet for dyrking av planter og inneholder mye store plantefibre, så det egner seg ikke for dyrking av frøplanter. Det er mulig å bruke plantejord og, men du må fjerne alle store kumper. Jeg sår bare direkte i plantejord og merker at små-spirene trives best i plantejorda.

såjord
De frøene som er små er bedre å så i såjord. Det kan være løk, stevia, selleri, basilikum og lignende. De andre grønnsaker (salat, paprika, kål, persille, erter, tomater, chilipepper, agurker osv.) kan spire kjempebra i fin plantejord.

Hvilke problemer møter vi oftest?

Fuktighet og varme er nødvendig for at frøene skal spire. Frøene spirer best når de dekkes med lokk. Minidrivhus er perfekt for dette.

minidrivhus-til-såing
Vi merker ofte at hvis vi prøver å holde bakken fuktig, dannes det mugg. Lufting er nødvendig og. Ikke glem å ta av lokket en gang om dagen.

Perlite og Vermiculite kan bidra til å forberede en god jord egnet for spiring. Perlite og Vermiculite antas ofte å utføre de samme funksjonene, og selv emballasje sier ofte at de både holder på fuktighet og forbedrer luftstrømning.

blande-jord-med-perlite-og-vermiculite

Hvordan er disse stoffene like og hvordan er de forskjellige?

Disse stoffene er kun av naturlig opprinnelse: perlitt (Perlite) er en berg av vulkansk opprinelse og regnes som et nyttig mineral. Vermikulitt (Vermiculite) er et mineral og. Disse stoffene er ikke gjødsel. Disse stoffene er helt ufarlige, de brytes ikke ned. Begge stoffene er fordelaktige for planter på litt forskjellige måter, så for å bestemme hvilken som er best for blandingen din, må du forstå fordelene og ulempene deres.


Perlitt (Perlite)

perlite

Det er et stoff som drypper vann raskt, absorberer det raskt, men raskt gir det bort. Perlite har ingen vannakkumulerende egenskaper. På grunn av følgende egenskaper er den egnet for:
– Planter som ikke liker vanning og trenger luft til røttene
- For planter som trenger mye luft, fordi det forbedrer jordluftingen perfekt
Røttene til planten trenger luft og hvis jorda er tett er det vanskelig for oksygen å komme til røttene og planten er i fare "for å kveles". Perlitt hjelper planten til å puste. Den er også ideell for hydroponisk dyrking.

Vermikulitt (Vermiculite)

vermiculite



Det er et materiale som oppnås ved bearbeiding ved svært høye temperaturer. Den er brun i fargen og ligner ormer. Vermikulitt kan samle vann som en svamp og kan absorbere så mye som 3-4 ganger mer vann enn det veier. Vermikulitt avgir fuktighet sakte. På grunn av denne funksjonen er den perfekt for:

  • for frøplanter, fordi de trenger konstant fuktighet og tørking er katastrofalt for dem
  • for alle planter som trenger mye fukt konstant. Den opprettholder også mer stabil jordfuktighet.

Vermikulitt holder ikke bare på fuktighet, men akkumulerer også gjødsel og slipper den sakte. På denne måten absorberer planten dem bedre og de akkumulere seg ikke i jorda. Den egner seg slett ikke for planter som ikke trenger fuktighet, som for eksempel kaktus. Perfekt for mulching og roting av planter. Frøplantene trenger konstant fuktighet og jorda må sprayes konstant for at frøene skal spire. Dette er i stor grad hjulpet av vermikulitt, som forhindrer at jorda tørker ut raskt. Når jorda tørker, dannes det ikke noe lag med skorpe, og når den er våt, dannes det ikke mugg.

Oppsummering:
Både perlitt og vermikulitt er bra for plantene dine, du trenger bare å vite når du skal bruke dem. Det er bedre å bruke vermikulitt til frøspiring, og det er best å bruke begge når frøplantene allerede voksert, da de utfyller hverandre perfekt. En blanding av perlitt og vermikulitt kan utgjøre opptil 30 prosent. av substrat.

såing-med-vermiculite

TILBAKE TIL TOPPEN