Det er ingen varer i handlekurven
Vitamin D er et viktig næringsstoff som kroppen produserer når huden eksponeres for sollys. I vinterhalvåret anbefales det å sikre tilstrekkelig inntak gjennom kosthold eller kosttilskudd.
Gruppe | Anbefalt Inntak (µg/dag) | Kommentar |
---|---|---|
Barn (1 uke til 11 måneder) | 10 µg | Ammende barn trenger D-vitamindråper. Barn som får morsmelkerstatning behøver ikke tilskudd. |
Barn og ungdom (12 måneder +) | 10 µg | 10 µg tilsvarer 5 ml tran. |
Gravide og ammende kvinner | 10 µg | Vitamin D-tilskudd kan være nødvendig. |
Voksne kvinner og menn | 10 µg | Kosttilskudd anbefales om vinteren. |
Eldre (over 75 år) | 20 µg | Større inntak er nødvendig på grunn av redusert opptak i kroppen. |
Maks trygt inntak (barn < 6 mnd) | 25 µg | Overinntak kan være skadelig. |
Maks trygt inntak (barn < 12 mnd) | 35 µg | |
Maks trygt inntak (voksne) | 50-100 µg | 2000-4000 IE tilsvarer 50-100 µg, daglig over lang tid kan være skadelig. |
Matvare | Innhold (µg per 100 g) |
---|---|
Laks | 10-12 µg |
Sild | 10-15 µg |
Makrell | 5 µg |
Makrell i tomat | 3 µg |
Ekstra lett melk | 0,4 µg (4 µg per liter) |
Kokt torskerogn | 13 µg |
Rognleverpostei | 39 µg |
Rå torskelever | 89 µg |
Margarin | 10 µg |
Tran (5 ml) | 10 µg |